wtorek, 17 lutego 2015

sernik

forma nadzwyczajna

składniki:
1 kg sera białego zmielonego
5 jajek
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
paczka biszkoptów
polewa czekoladowa

opis przyrządzania:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać tłuszcz, ucierać, następnie porcjami ser nie przerywając miksowania i budyń /proszek/.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać.
Okrągłą dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnia biszkopty, a na nie wylać masę serową.
Piec w nagrzanym do max. 170 stopni. piekarniku na 3 poziomie od dołu 40 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić do przestudzenia.
Można polać polewą czekoladową



forma zwyczajna

składniki:
- 1 kg sera. Zaleca się biały, ale kucharz może użyć dowolnego sera, byle był zdatny. Ser należy koniecznie trzykrotnie zmielić. Jeśli się nie da - to dwukrotnie. W ostateczności rozkruszyć w palcach, przeżuć i wypluć albo rozdrobnić w dowolny inny sposób.
- 5 jajek. W razie konieczności można użyć jajek w proszku lub samych żółtek gastronomicznych. Można dodać wody q.s.
- 1/2 kostki margaryny albo pół litra oleju albo innego tłuszczu roślinnego (np. oleju palmowego). Tłuszczu można nie używać.
- 1 szklanka cukru. Jeśli użycie cukru byłoby nieakceptowalne przez diabetyków, można użyć słodzika modyfikując odpowiednio wersykle i responsoria (np.:
V: Gdzie jest do cholery ten słodzik?
R: A skąd ja to mam wiedzieć?).
- cukier waniliowy, cukier wanilinowy, aromat identyczny z naturalnym lub aromat sztuczny. W ostateczności można go zastąpic komentarzem dla konsumentów o szkodliwości sacharozy i 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehydu.
- jeśli okoliczności za tym przemawiają - 1 budyń waniliowy
- w sernikach dla dzieci można użyć biszkoptów. 
- w przypadkach szczególnie uroczystych można użyć polewy czekoladowej, zachowując jednakowoż umiar.

opis przyrządzania:
wymieszać składniki ad libitum, piec dowolnie długo w wybranej przez siebie temperaturze.